onsdag 2. september 2009

37) 1. Joh 4, 10-16

Kjærlighet.

Johannes er kjærlighetens apostel. Han skriver mye fint og godt. Og han viser hva rett og sann kjærlighet er. Det er det rene og guddommelige. Og han viser i den sammenheng hvordan Gud vil at vi skal være.

I dag er det mye falsk kjærlighet. Det betyr bl. a. at man bruker ordet kjærlighet om det vi selv vil og mener. Og samtidig er det stor mangel på ekte kjærlighet mellom mennesker. Og det viser igjen at kjærligheten fra Gud og til Gud må være drivkraften og grunnlaget i kjærligheten mellom mennesker. Først da blir den skikkelig varm og ekte. La oss stanse ved noe om kjærligheten her.

1. Kva kjærlighet er, v. 10.
I dette er kjærligheten, sier Johannes. Og grunnesensen i den er at Gud har elsket oss. Det er bare han som kan elske på rett vis. Ordet for kjærlighet her er å gi og ofre og hjelpe de utstøtte. Hovedsaken ved Guds kjærlighet til menneskene er at han sendte sin Sønn for å sone for våre synder.

Sangeren sier: Din kjærlighet har bunnet deg å få oss løst igjen.

I Joh 15, 13 står det: Ingen har større kjærlighet enn det å gi sitt liv for andre. Slik sier Jesus. Og i den lille bibel sier han: For så har Gud elsket verden at han ga sin Sønn. Joh 3, 16. Gud elsker de verste, forbrytere og narkomane og hedninger. Alle er omfavnet av hans kjærlighet på den måten at han skapte en frelsesvei for alle som vil komme. Paulus uttrykker det slik: Gud viser sin kjærlighet til oss ved at Kristus døde for oss mens vi ennå var syndere.

Noe større finnes ikke på jord.

2. Hvorfor døde Jesus?
Da er vi inne i påsken. Det var til soning for våre synder, v. 10 og 14. Det er synden som stenger oss ute fra Guds rike. Vi har syndet. Og det har ført oss inn i en ubetalelig gjeld. Vi står som skyldige for Gud.

Ordet sier klart at det gjelder alle. Rom. 3, 23: Vi har alle syndet. Og det har skjedd i tanker, ord og gjerninger. Mange ser ikek synden og bortforklarer alt med andre, fine ord. Det hjelper bare så lite, for Gud lar seg ikke lure av fine ord.

Nei, på korset samlet han all synd og Jesus døde og betalte med sitt liv og blod. Langfredag var alt ferdig. Da sa Jesus: Det er fullbrakt. Joh. 19, 30. Ingen tillegg er nødvendig. Derfor står det hos profeten Jesaja: Kom, la oss gå i rette emd hverandre - om syndene er røde, skal du bli hvit som sne. Jes. 1, 18. Alt blir slettet ut om du kommer til Jesus. Tro det, ta imot.

De gamle haugianerne sa at troen var å komme til Jesus med sin synd. Og det må vi nok gjøre hele livet, hver dag så lenge vi er her på jorden. For synder stadig, uten at vi alltid vil det.

3. Vårt eget liv.
Når denne Guds kjærlighet får gripe tak i oss, skjer det noe med oss: det påvirker livet vårt. Vi begynner å se annerledes på andre mennesker. Ja, vi skylder å elske hverandre. I første omgang betyr det de troende. Der er et eget, hellig bånd mellom Guds barn. Når det står at vi skylder å elske, minner det oss om synden. I denne verden vil det alltid være noe som vil hindre oss i leve rett. Derfor kommer den oppfordringen eller opplysningen.

Etter hvert flyttes grensene - alle mennesker hører med under kjærligheten. Derfor hender det at mennesker som blir grepet av Jesus, begynner å elske kinesere og afrikanere og andre, og de gir av sine penger til arbeid blant dem. Noen sier farvel til sine egne og reiser langt vekk for å forkynne ordet om Gud.

La nå Guds ord bestemme hva som er rett kjærlighet og hvordan vi skal bruke livet vårt. Vi skal ikke selv sette grenser for hvor langt og hvem vi skal elske og hjelpe til Gud. Guds frelse og nåde gjelder hvert folkeslag på jorden, muslimer og Al-Qaida, Hamas og andre terrorister.

Mange vet ikke noe om denne Guds kjærlighet. De dreper mennesker, også sine egne ved ulydighet, de går til krig for å nå sitt mål og hater den Gud elsker.

Skal vi be om at Gud må få vise dem sin kjærlighet og nåde. Den kan smelte de hardeste hjerter.