torsdag 24. september 2009

140) 1. Kor. 16, 8-9.

En stor dør.

1. Kor 16, 8-9.

Paulus var på reis. Han var stadig ute på oppdrag fra sin mester for å forkynne evangeliet. Paulus’ liv stod i misjonens tegn. Nå ville han være i Efesus til pinse. For nå opplevde han to ting som var av betydning for ham og hans tjeneste. Noer som før var stengt, var blitt åpnet. En stor dør for evangeliet. Og dernest var det mange motstandere. Han var nok vant til det, men kanskje ikke i det omfang han merket nå. Da gjaldt det å stå fast i tjenesten og ikke dra seg unna. Derfor ble han der til pinse.

.

1. En dør.

Her betyr det en ny åpning for hans tjeneste. Den hadde vært stengt, men just nå så han muligheter som han ikke hadde hatt før. En slik dør ville han gå inn gjennom. Paulus var misjonær og hadde syn for at alle skulle høre evangeliet. Derfor lette han stadig etter nye steder å forkynne i.

.

Hva Paulus tenkte på konkret her, sier han ikke. Og han vet ikke alltid hvor han skal reise. Han tar ett steg om gangen. Det ser vi av v. 6. Han vil ha følge av leserne på reisen videre – ”hvor den nå går”. Det viser at han var ikke sikker på hvor neste reis gikk hen, han måtte være åpen for Guds ledelse. Noen ganger stenger han dører og andre ganger åpner han.

.

2. En stor dør.

Den åpne døren for Paulus denne gang var stor, sier han. Det må bety at det er store og mange anledningen til å vitne om Kristus og å vinne nye for ham. Han har mye å gjøre i Guds rike der og har ikke tid til å reise bort ennå.

.

Den er åpnet, og det betyr her at mulighetene vil fortsette en tid (i perfektum). Det er nok derfor han vil være i Efesus til pinse når anledningene er så store der.

.

3. Døren er virksom.

Ordet virksom passer ikke så godt på en dør, så Paulus mener trolig at han kan være virksom ved å gå inn gjennom denne døren. Døren eller anledningene gjør at Paulus kan virke mye for Gud. Det er flere steder der han kan forkynne evangeliet og mange lytter oppmerksomt til det han sier. Folk er interessert i budskapet og gir ham ny frimodighet til å arbeide.

.

Den latinske Vulgata-oversettelsen har her et interessant ord. Ved å forandre en bokstav i det greske ordet, har noen latinske oversettelser inkl. Vulgata oversatt ordet ”virksom” med ”synlig”. Det gir også god mening, selv om den ikke finnes på gresk. Den gamle syriske oversettelsen Peshitta (i G. M. Lamsas oversettelse) er slik: ”For en stor dør, full av anledninger, er åpnet for meg.”

.

Alle steder er dermed betydningen i hovedsak at Paulus nå har nye og store muligheter for misjonsarbeid. Nye områder skal høre ordet om Jesus og flere om mulig bli vunnet for Gud. Ordet ”virksom” viser Paulus’ misjonssinn, noe vi alle skulle hatt mye mer av.

.

4. Paulus møter motstand.

Er dette så uventet og uvanlig? Nei. Det viser seg overalt at der Guds rike går fram, der kommer også motstand. Apg. 19 viser hvordan det var i Efesus. Misjons-og vekkelseshistorien viser dette gang etter gang.

.

Det er ikke så underlig. Den Onde følger nøye med forkynnere og misjonærer og vet at om det lykkes for dem, vil han tape ”medlemmer”. Derfor setter han inn alle krefter for å hindre Guds rike. – De mange motstandere var trolig både jøder og hedninger. Men Paulus ville ikke forlate byen av den grunn. Det var en Åndens bekreftelse på at han var Guds tjener. Og han ble ikke motløs ved motstanden. Den egget ham enda mer til å stå fast i troen og arbeidet.

.

Slik er Paulus et eksempel for oss til å virke for Gud uansett hva som skjer. Når Gud er med, kan ingen ting egentlig skade oss. Det vil alltid fremme Guds sak. Men vi er kanskje mange ganger for redde. Vi skulle heller følge formaningen i v. 13: ”Våk! Stå faste i troen! Vær mandige! Vær sterke!”

.