fredag 4. september 2009

93) 1. Tim. 5, 24.

.

1. Tim. 5, 24

Synd.

.

Dette ordet taler om synd, og det gjør mange andre bibelvers også. Vi kommer ikke bort fra at syndelæren er viktig, den er grunnen til at vi behøver en frelser. La oss derfor ikke skyve den side, men se på den her også.

.

I. Alle har synder.

Her menes ikke bare at vi er født inn i en syndig slekt, men synd i gjerning. Det er alt det gale vi gjør, og det man noen ganger kaller feiltrinn. Vi kan gjerne ha flere navn på syndene, for de er meget forskjellige.

.

1) Noens synder er åpenbare og synlige for alle mennesker. Det er mord og hor og grove og skammelige synder. Det er mange av dem her i verden.

2) Noen er hemmelige og skjult for de fleste. Det kan være tanke, begjær og svik i ånden. Det tales om lønnlige synder eller ubevisst synd. Salme 19, 13-14. Dette har David skrevet, så tanken om ulike synder og hemmelige synder er ikke ny.

3) Så har vi unnlatelsessynder. Jak. 4, 17. For oss frelste vil de mange ting som ligger ugjort og forsømte anledninger plage oss. Mye av det kan vi ikke lenger gjøre noe med. For den ufrelste er det alle år og dermed anledninger til å søke Gud som nå er borte. Vi taler om nådens tid. Kanskje du har din siste nådestund akkurat nå.

4) Vantroen er synd, dvs. det at du ikke søker Gud og ikke vil ta imot hans frelse. Til siste blir det nettopp vantroen som vil fordømme deg om du ikke bruker anledningen til å bli et Guds barn. Joh. 3, 36. Joh. 16, 8ff.

.

Gjennom livet samler det seg opp mange synder, og det blir en tung syndebyrde når du står for Gud og skal gjøre regnskap for alt. Hva vil du gjøre da? Bibelen er klar på at du går ikke fri. Der er ingen nødutgang der du slipper unna. Vi må se det i øynene at regnskapens dag kommer….

.

Dette verset deler nå syndere inn i to grupper.

II. For noen blir det slik:

- Deres synder er åpenbare, og det er brukt i en annen betydning enn ovenfor. Her betyr det at du har ikke skjult dem for Gud. Det er ikke alle synder vi skal vise fram for mennesker, unntatt de vi har syndet imot. Men for Gud er der det annerledes. Der har du vært og bekjent alt sammen. Og du ba om nåde og frelse. Det er en stor stund for et menneske. For da leser du i Guds ord at alt er tilgitt og glemt av Gud. Bekjent synd er tilgitt synd. Det opplevde også kong David, Salme 32.

.

- Dernest står det: Disse synder er gått forut til dom. Synden blir altså dømt før du dør når du blir en kristen. Paulus er frimodig på samme grunnlag. I Rom. 8, 1 sier han: Så er det da ingen fordømmelse for dem som er i Kristus Jesus. Synden er allerede dømt i og av Jesus. I v. 3 i samme kapittel sier han: Gud … fordømte synden i kjødet. Det er Jesus forsoningsgjerning på Golgata. Da skjedde noe stort. Alle synder ble samlet sammen og lagt på Jesus som bar ansvaret for hver eneste en av oss. Når vi tro på ham. får vi del i dette. Da blir det holdt dommedag i vårt hjerte, og du er fri.

.

III. Hos andre …

Synden følger etter, står det. Her gjelder det alle ufrelste, i Norge og alle andre land. Når du dør og står for Gud, vil synden anklage deg. Du må selv ta dommen over ditt liv, slik Jesus så alvorlig sier i Mat. 25, 46.

-

Nå kan du ta dette oppgjøret, og bringe hele ditt liv fram i Guds lys. Det er ennå tilgivelse og frelse å få. Og da kaster Gud dem i glemselens hav. Mika 7, 19.

.

Dersom vi bekjenner våre synder, er han trofast og rettferdig så han forlater oss syndene og renser oss fra all urettferdighet. 1. Joh. 1, 9.

Vil du også gjøre det nå?

.