torsdag 3. september 2009

54) 1. Pet 4, 10.

Nådegaver
1. Pet. 4, 10.

I dette verset sier Peter noe om vår utrustning som kristne. Vi blir frelst av bare nåde. Det står alltid fast. Og nåde betyr at hele frelsen er gave fra Gud. Da er vi rette kristne. Men Gud har også andre gaver til oss, de er også gratis og ufortjent. Derfor kalles de nådegaver. Og de skal brukes i livet som kristen.

Peter skriver det slik: "Etter som enhver har fått en nådegave, så tjen hverandre med den som gode husholdere over Guds mangfoldige nåde."

1. Alle.
Vi ser først at Peter sier at alle har fått en nådegave. Dette kommer kanskje enda tydeligere fram i parafrasen "En levende bok": "Gud har gitt hver av dere spesielle gaver." Noen har kanskje fått bare én nådegave, andre kan ha flere. Og jo flere man har, jo mer ansvar ligger det på oss i tjenesten. Og vi skal huske at alt vi har, er av nåde, det er gaver fra Gud selv. Og nådegaver er noe mer enn vanlige naturgaver som alle mennesker har noe av. Men Gud kan hellige vår natur og våre evner slik at de brukes som nådegaver i noen tilfelle. Men nådegavene dekker et større område og er noe guddommelig.

2. Tjeneste.
Nådegavene er ikke til pynt. Og vi skal ikke vise dem fram for å få ros av mennesker. De er gitt for å brukes i arbeidet for Gud. Det er tjenestegaver. Vi skal tjene hverandre, og det betyr i første rekke her en tjeneste i menigheten, blant og for de troende. De troende er vanlige mennesker og trenger hjelp både i livet og i troen.

Andre steder der tjenesten er omtalt er f. eks. 1. Kor. 9, 22 der Paulus sier om seg selv: "For dem alle er jeg blitt alt, for i alle fall å frelse noen." Her ser vi at Paulus tenker på misjon og sjelevinnerarbeid. Det er en viktig side ved kristenlivet, og da behøver vi mye nåde og gaver fra Gud. Menneskelig dyktighet kommer til kort der.

I kap. 10, 33 sier han også: "Slik prøver jeg i alle ting å gjøre det beste for alle. Jeg søker ikke mitt eget gagn, men de manges, slik at de kan bli frelst." Det er stadig sjelvinnertanken han har når han taler om tjeneste. Nådegaver og tjeneste strekker seg altså utover menigheten, til de ufrelste og hedningene. Og saken er at de må bli frelst. Det er ikke nok med god helse, skolegang og sosiale ordninger.

3. En mangfoldig nåde.
I den svenske utgaven av år 2000 er dette oversatt slik: "Av Guds nåd i dess många former." Vi har en tjeneste som husholdere, sier han. En husholder er en forvalter, en som bestyrer et hus for andre. Det var særlig storfolk som kunne tilsette en slik person. Han kunne ha oppsyn både med andre tjenere og med økonomien. Ellers skulle han se til at alt gikk som det skulle.

En viktig egenskap for en husholder var troskap. Ble han tatt i fusk eller underslag, var han ferdig der og kunne bli dømt. Det gjelder også oss i åndelig forstand.

Den kapital vi skal forvalte er Guds nåde. Den er mangfoldig eller har mange former. For alt i Guds rike er nåde. Alle sider ved en kristen er nåde og dermed ufortjent. Den kristne tro og lære og liv inneholder mye. Vi må ikke underslå noe av det. Paulus hadde så rett da han sa mot slutten av sin tjeneste: "Jeg har ikke holdt noe tilbake, men jeg har forkynt dere hele Guds råd" (Apg. 20, 27). Det bør også vi kunne si. (Her viser jeg til bibeltime om Apg 20, 27 for mer om det.)
.