mandag 7. september 2009

115) Ef. 5, 22-6, 9.

.

Hustavle.

GUDS ETTERFØLGERE - i våre hjem, kap. 5, 22-6, 9.
.

I dette avsnittet kommer en rekke formaninger til de enkelte medlemmer i familie og på arbeidsplassen. Hovedtanken er også her: underordne dere under hverandre, slik Kristus elsket dere. Men blant våre kjære er det vanskelig.

.
1. Hustruen

skal underordne seg sin mann, v. 22, og ha ærefrykt for ham, v. 33. Hun lignes med menigheten som er underlagt Kristus. Vi kan ikke komme forbi dette prinsippet i Skriften. Merk at det ikke er begrunnet i den praksis som hersket på den tid, men i forholdet til Kristus. Å underordne seg betyr å ikke presse fram sin egen vilje, men bøye seg. Jfr. Fil. 2, 3-5.

.
Argumentasjonen bygges her opp med parallellen til Jesus og de kristne (menigheten). Det er idealet, målet for alle hjem. I den grad dette blir tilstrebet, blir hjemmet godt. Vi sier ikke at det lykkes alltid. Så lenge vi er i dette syndens land, vil ingen ting lykkes fullstendig. Men vi skal tilstrebe det, gjøre vårt beste for at det skal skje.

.
2. Mennene

skal elske sine hustruer, v.25 f. Kjærlighet er ikke følelse og fine ord, men offer slik Jesus ofret seg for oss, før og varmer oss, og skal en gang framstille oss fullkomne i Guds rike. Slik skal mannen være: gjøre alt for henne.

.

3) Barna

skal være lydige og hedre sine foreldre, kap. 6,1-2. Det er den bibelske barneoppdragelse som alltid er fruktbar. Da gjør man nemlig det som er rett - i Guds øyne. Da har også barnet løftet at det skal gå vel, v.3.

.

- Her siterer Paulus det 4. bud for dem. Det sier at barna skal hedre sine foreldre. Bibelen bruker altså budene. Da er det at vi har dem i den kristne troslære. Den er en norm for oppførsel og levemåte i dette tilfelle. Og budet brukes som en autoritet. For dette er rett, sier han. Som budet legger også han til det løftet som er knyttet til budet og sier at det er det første av budene som har et løfte.

.

4) Foreldrene

skal oppdra barna i Herrens tukt, men uten vrede, v.4. En del skriftsteder om barneoppdragelse kan hjelpe oss til å gjøre det rett. Ordspr.19,18; 23,13-14. Salm.78,3-4. 2.Mos.20,12. 5.Mos.6,7. Kol.3,20-21.

.

5) Tjenerne

(slavene) skal være lydige mot sine sjefer, for slik gjør de Guds vilje. Den moderne revolusjonsånd i stor og liten målestokk er ikke etter Guds ord. De som er lydige, har løfte om lønn i det evige liv. Det er kristen dyd å kunne vente, v.8. Sml. Tit.2,9-10. 1.Tim.6,1f. Kol.3,22f. 1.Pet.2,18f.

.

6) Arbeidsgiverne

Til slutt får arbeidsgiverne en formaning, v.9: de skal være på samme måte mot tjenerne og ikke true. Da blir det gode arbeidsforhold hvis tjenere og herrer behandler hverandre likt. Herrene har også sin Herre i himmelen, og han tar ikke hensyn til noen i sin dom om de har høy eller lav stilling. Han dømmer rettferdig. Jfr. Kol.4,1.

.

La oss gå inn til vår Gud i lønnkammeret og be om tilgivelse for at vi så lite har vært hans etterfølgere i vårt daglige liv, og be om kraft og visdom til å gjøre det bedre heretter.

.