torsdag 3. september 2009

53) 1. Pet 4, 7.

1. Pet. 4, 7.

Jesu andre komme.

Bibelen taler både om Jesus første komme og hans gjenkomst. Den første skjedde en julenatt for to tusen år siden. Da kom han for å dø for våre synder. Han ordnet opp for alle mennesker. Kap. 2, 24; 3, 18. Nå venter vi hans andre komme. Hovedsaken da er at han skal hente sine hjem til seg i himmelen. Han skal også dømme verden. Det kommer en regnskapens dag, v. 5.

.

Ingen ting er så sikkert som at vi går mot endens tid, og at dagen er oss nærmere nå en noensinne. Det har aldri vært mange tegn oppfylt. De markerer at dagen er nær. Noen slike tegn er ekstra tydelige. Her er noen viktige tegn på hans gjenkomst:

.

1. Israels folk.

Israel er Guds eiendomsfolk, utvalgt av Ham til å bære Guds eget ord til verden, og verdens Frelser skulle også fødes i dette folket. Frelsen kommer fra jødene, sa Jesus. Joh. 4, 22. Det var den samaritanske kvinnen som først fikk høre disse ordene fra ham. Senere kan hele verden lese om det i Bibelen.

.

Det er mange løfter om Messias i Det gamle testamentet. Det begynte allerede på syndefallets dag da Gud sa: Kvinnens sæd skal knuse slangens hode. Det gjorde Jesus på korset. Gjennom hele GT finner vi klare ord og antydninger og forbilder på frelseren som en gang skulle komme. I rett tid steg han inn i verden. Paulus kaller det ”tidens fylde”, Gal. 4, 4.

.

Bibelen har også andre profetier og løfter som forteller at denne Jesus skal komme igjen mot slutten av nådens tid.

.

- Jødene skal få landet sitt igjen, sier Ordet. Amos skriver i kap. 9, 15 at Gud skal plante folket i deres eget land, og de skal aldri mer rykkes opp derfra. For Gud har gitt dem landet. Teologer har skrevet og diskutert seg bort fra dette i årevis. Men ordet står like fast. I 1948 skjedde noe uvanlig i verdens historie. Jøder i Palestina samlet seg og erklærte dette gamle jødelandet for deres land og kalte det nettopp ”Israels land” (Erets Israel, på hebraisk).

.

- Guds ord taler også om at jødene skal bli frelst, dvs. de skal anerkjenne Jesus fra Nasaret som den Messias GT talte om og ta imot ham som sin egen frelser. Rom. 11, 26 sier noe om det: Således skal hele Israel bli frelst. I lengre tid har vi sett en ny interesse for mannen Jesus og NT. Det er skrevet 50-60 bøker om Jesus i Israel i nyere tid. Det er også et varsel om at denne Jesus er nær for døren og vil snart vise seg.

.

2. Religiøst.

Den åndelige tilstand i verden taler om det samme. Det er mye religiøs interesse i verden nå. Det er mye aktivitet og arbeid. Spørsmålet er. Er det ekte? Er det født av Gud eller menneskelig engasjement?

.

Vi ser mye sløvhet og søvn når det gjelder den bibelske kristne tro. Folk ser ut til å bygge sin tro på seg selv og det de føler i sitt indre. Men det er ikke kristendom, det er hedenskap. Mat. 25 taler om den siste tid, og hovedtrekket der er at alle sovnet. Sløvhet og likegyldighet preger folk flest om Bibelen og dens budskap.

.

Dermed ser vi at bibeltroskapen er syk, og det er en sykdom til døden. Den bare utvikler og brer seg stadig lenger ut. Store grupper i kirken tviler på at alt i Bibelen er rett. Det kommer et børskrakk i bibeltilliten. Og når tvilen på Bibelen inntrer, kommer en ny lære i stedet. Et uttrykk for det er New Age, stjernetydning og forskjellige sekter. Felles er bl. a. at Bibelen ikke blir tatt alvorlig i alle deler.

.

Da er det viktig at vi er sindige og edrue. Det betyr at vi ikke lar oss rive med av nye ting som dukker opp og gjør krav på sannheten. Mange løper etter alt og alle som kommer og gjør seg selv skade uten at alle forstår det. For ved å smake på alle nye ting, gjør de seg usikre og vet ikke hva som er rett.

.

Her gjelder å holde fast ved det Bibelen sier, v. 11: Om noen taler, han tale som Guds ord. Det er det eneste åpenbarte ord fra den sanne Gud. Til mer du leser i den, til mer vil du feste tillit til ordet.

.

3. Vondskapen.

Det vonde er et tegn på den siste tid. Her tenker vi ikke først og fremst på krig og grove synder, selv om det også hører med i bildet. Det er mer begynnelsen på tegnene. Men her tenker vi mer på at menneskene er vonde. De er stygge med hverandre og vonde i sitt hjerte. Vondskapen oppløser hjem, det er sladder, mistenksomhet og lite kjærlighet. Dessverre gjelder det også blant noen kristne.

.

Slik skal det bli. Det er et tegn. I verset etter vår tekst står det typisk nok: Fremfor alt, ha inderlig kjærlighet til hverandre, for kjærligheten skjuler en mengde synder, v. 8. For også i den siste tid, når det skal bli så mye vondt, er det mulig for enkeltmennesker som lever med Gud å leve i godheten. Det viser Bibelen oss.

.

4. Misjon.

Av de mange andre tegn som gir om de siste tider, skal vi til slutt nevne et sikkert tegn. Det er misjonen. Det betyr å tjene Gud og utbre evangeliet til verdens ende. I v. 10-11 i dette kapitlet tales nettopp om å tjene. Vi skal være gode husholdere over Guds mangfoldige nåde, står det.

.

Guds rike utbres på mange måter i dag. Det skjer ved radio, TV, satelitter, internett ved siden av tradisjonelt arbeid ved utsendinger som bygger menigheter i by etter by.

.

Jesus kommer snart. Misjonen er et sikkert tegn på at han er nær. I Mat. 24, 14 sier Jesus: Dette evangeliet om riket skal bli forkynt over hele jorden til et vitnesbyrd for alle folkeslag, og så skal enden komme. I dag kan man høre ordet fra Gud over hele kloden. Der er nok folk som ikke har hørt det på sitt språk ennå, men i vår tid går det veldig fort. Og Jesus sier ikke at alle skal ta imot, men at de skal ha anledning til det.

.

Når han så kommer, skjer det uventa. Mange vil da være totalt uforberedt. Mange vil komme for sent med sin omvendelse. Døren er allerede lukket og alle anledninger er slutt. Mat. 25. Det kom en dag et brev med reklame i posten. Jeg hadde fått et nummer, og det var mye å vinne. Men så stod det ved mitt nummer: Ingen gevinst. Skal det bli slik med deg på den siste dagen? Du fikk ingen gevinst.

.

Nå er det viktig å vite om du hører Jesus til, om du er rede nå i denne stund. Og dernest er det viktig å prøve å få noen med oss. Det kan bli for sent.

Amen.