fredag 4. september 2009

95) 1. Tim. 314-16

1. Tim. 3, 14-16.

Jesus.

.

Dette avsnittet handler om gudsfryktens mysterium eller hemmelighet, en Kristi åpenbaring. For her blir Frelseren forklart. Hvem er han, hva skulle han og vet folk flest det? – Her er hemmeligheten i vår gudstro stor.

.

En åpenbaring var derfor nødvendig. Alt i kristendommen er egentlig en hemmelighet for vår fornuft. Her er også dette ordet sant i 1. Kor. 2, 9: Det intet øye så og intet øre hørte, og det som ikke kom opp i noe menneskes hjerte. Vi er slik av natur at vi ikke forstår Gud. Det var ikke slik i begynnelsen. Det fallets frukt. Som syndere er vi uvitende.

.

Det vi behøver å vite må åpenbares. Det ligger et slør over vårt hjerte og tanke. Bare Guds Ånd kan dra det bort. Det er sant som Ivar Aasen sa: ”Vesle vitet det rekk ikkje til….” For vi er små og Gud er stor. Profeten så noe av det: Som himmelen er høyere enn jorden, er mine tanker høyere enn deres tanker. Jes. 55, 9. For å skjønne noe av det må vi bøye oss og ydmyke oss for Gud. Vi må innrømme at vi behøver hans visdom for å forstå Guds rike. 1. Kor. 1, 30.

.

Hvem var så Jesus? Og hvorledes åpenbarte han seg for oss?

.

1. Som menneske.

Jesus kom som et menneske, ble født i en stall, levde som en av oss i mange år. Han ble prøvd i alt, ble sulten, trett og hadde alle våre kjennetegn som menneske. Det var nødvendig både for å forstå oss og gi sitt legeme som offer. Bare en maur kan bygge ei maurtue. Bare en ting skilte ham fra oss.

.

2. Som Gud.

Han ble rettferdiggjort i ånd. Han var noe mer enn menneske. Han var Gud. Bak den ytre menneskefasade var han Gud. Ved hellighets Ånd ble han godtgjort å være Guds Sønn, Rom. 1, 4. Han er noe mer enn et menneske. Mye mer.

.

Det er hemmeligheten. Han var Gud og menneske i en person. Det er uforståelig for vår tanke. Og det er til anstøt for mange lærde. Men de ydmyke ser det, for de behøver Jesus. Da åpnes øynene og du oppdager Guds hemmelighet. Det er åpenbaringen. Du får et lite glimt av Guds egen verden. Og da ser vi at vi virkelig behøver åndelig hjelp og frelse. Og det er ikke hjelp til å bli litt bedre i oss selv. Det vi behøver er en ny fødsel.

.

3. Frelser.

Jesu oppgave var å frelse. Det handler Bibelen om, og det er kristendom. Derfor kom han til jord.

.

Profetene forkynte dette, og vi kristne forkynner det utover i hele verden. Paulus siterer profeten Jesaja i Rom. 11, 26: Fra Sion skal befrieren komme. Han skal rydde bort ugudelighet fra Jakob. Det var det som skjedde på Golgata. Da ble skylden betalt, se også 1. Tim. 2, 4-6. Det er personlig. Du kan bli frelst og få tilgivelse for alle dine synder.

.

Da åpenbarer han seg for deg. Du ser noe som du har vært blind for tidligere. Du ser din synd, og du ser at Gud tar den bort. Og du ser at da er du fri. Du tør også på Bibelens grunn tro at du er trygg i dommen. Kap. 1, 15. Jesus er trodd i verden, av alle de som tar imot.

.

4. Herre.

Du får et nytt forhold til Jesus. Han blir Herre i ditt liv. Nå bestemmer du ikke lenger selv. Du holder deg til hans ord – og det har du i hans Bibel.

Han ber oss om å leve rett og sant etter hans eget ord og vilje. Og han ber oss om å gå ut i all verden. Ordet skal forkynnes for folkeslag, står det. Misjon er Guds vilje. Det er å bringe ordet om frelse i Jesus til den mest bortgjemte landsby i Afrika og alle andre steder.

.

Har vi gjort det. ha ga jo dette budet den gang han ble opptatt i herlighet. Da lød misjonsbefalingen til disiplene og senere til alle troende. Alle skal ikke gå ut i fremmede land. Men i vårt land er det mange som ikke kjenner Jesus. Skal du vitne for dem?

.