søndag 20. september 2009

129) 2. Kor. 11, 14-15.

Lysets engel.
2. Kor. 11, 14-15

1. - Det er ikke noe å undre seg over...
Det er mange ting vi kan undre oss over i livet. Undringa er uttrykk for noe usikkert, vi vet ikke sikkert hva vi skal tro. Når vi ikke undrer oss over noe, er det uttrykk for sikkerhet.
Derfor er det noe som virker så selvsagt. Det må være slik, tenker vi. Her bruker Paulus dette i åndelige forhold.

2. - Satan selv...
En av de selvfølgelige ting for en kristen her på jord er nettopp Satan. Han vet at Den Onde eksisterer. Og ofte kommer han slik han egentlig er: Den Onde. Da er han en brølende løve, som Peter skriver om. 1. Pet. 5, 8. Han er en virkelig kraft i tilværelsen som vi hørte om ved syndefallet. Da kom han i en slanges skikkelse og lurte Eva. Det var begynnelsen på synden i denne verden. Syndefallet var en katastrofe for menneskene.

3. - Han skaper seg om til en lysets engel...
Djevelen kan komme til oss i ulike skikkelser, og det gjør at vi har ikke så lett for å kjenne ham igjen. En lysets engel er en tilforlatelig skikkelse, slik vi ikke skulle tro at han kom.

4. - Hans tjenere omskaper seg...
Djevelen har altså tjenere på jorden, akkurat slik som Jesus har det. Det er mennesker som går djevelens ærend og gjør det onde. Det er egentlig en fryktelig sak. Mennesket er skapt i Guds bilde og skulle tjene ham. Men så går de over på fiendens side. I den åndelige verden går det an å opptre i ulik kledning.

5. - Til rettferdighets tjenere...
Det betyr at de gir seg ut for å være prester, misjonærerer og predikanter. Her har vi alle sekter og falske kristne - ofte er de i mange samfunn og kirker. Det fører også til at mange kristne tror at de er rette forkynnere. De kan ordlegge seg og opptre som en kristen og vinne mennesker ved en vennlig og menneskelig måte å opptre på. Det er bare de våkne troende som oppdager at noe er feil. Kanskje de hører at de forkynner noe direkte feil. Eller det er noe viktig som mangler over lengre tid.

6. - Enden...
Hvordan går det til slutt? Det er et hovedspørsmål i religiøse saker. Slik er det også her. Hva skjer med oss når døden kommer og evigheten begynner. Her kommer en naturlig konklusjon: For dem skal enden svare til deres gjerninger. Lønnen blir med andre slik innsatsen var. Og når de brukte sin tid til å tjene djevelen og slik gjøre onde gjerninger, blir dommen over dem fortapelse.