fredag 2. oktober 2009

162) Rom 15, 4

Alt som er skrevet.

Rom 15, 4ff.

.

Her skriver Paulus et sterkt og generelt ord om Bibelen. La oss se litt på det nå. Han sier:

-”Og alt som før er skrevet, det er skrevet til lærdom for oss, for at vi skal ha håp ved det tålmod og den trøst Skriftene gir.”

.

Det som før var skrevet var for Paulus GT. Alt der er altså gyldig for en kristen. Og GT er skrevet i en spesiell hensikt og er slik ikke tilfeldig. Det handler om lærdom, håp, tålmodighet og trøst. Dette er vesentlig for en kristen.

.

Skriftens innhold.

For å få tak i noe av dette, og kanskje alt med tiden, må vi altså gå inn i GT og finne noen av hovedlinjene der. De er nøkkelen som kan hjelpe oss. Og vi som lever i Det Nye Testamentets tid, har jo enda en kilde å øse av. Der finner vi oppfyllelsen av GT og en nøyere utdypning av læren i GT. Men nå skal vi altså ta fram noen viktige hovedsaker i GT, siden det er dette Paulus må mene så tidlig i den kristne historie. Og som en fariseer og skriftlærd var han godt kjent i de gamle skriftene.

.

1. Messiasprofetier.

Vi kan gjerne si at disse profetiene er selve saken i GT. En hovedhensikt med Israels folk var utvilsomt at der skulle Messias bli født. For å kunne frelse verden, måtte han vær et menneske. Derfor sier Jesus i Hebreerbrevet 10, 5: Men et legeme dannet du for meg. Det måtte han ha for å kunne gi seg selv som et offer. Verset er oversatt etter den greske teksten i Septuaginta som nærmest er en tolking av teksten på hebraisk i Salme 40.

.

Det er mange tekster i GT som kan tolkes messiansk, som gjelder Jesus i siste instans. Noen er meget klare om en spesiell person som Gud bruker som frelser for verden. Andre er antydninger om at noe stort vil skje i endens tid. En hel del bibelvers blir tolket i NT om Jesus, og det må være rett. Gud har ved sin Ånd overvåket Bibelen slik at den ble rett, selv om vi ikke alltid kan forstå det.

.

Allerede på syndefallets dag får menneskene et løfte: Kvinnens sæd skal knuse slangens hode. 1. Mos. 3, 15. Det er Messias som skal seire over djevelen og alt det vonde. Løftet til Abraham er tydelig: det gjelder alle folk: I deg skal alle jordens slekter velsignes. 1. Mos. 12, 3. Og den blir utvidet ved at Sara skal være mor til deres løftes barn, 1. Mos. 17, 19. Gud skal opprette sin pakt med dem, en evig pakt, står det. Det er den nye pakt i Jesus Kristus.

.

Det store høydepunkt og den klareste profetstjerne finner vi i Jes. 53. Den lidende tjener skal bære våre synder på seg. Her står vi nærmest ved Jesu kors over 700 år før det skjedde. Og jødene visste: En dag vil han komme. Men ikke mange kjente ham igjen den gangen, men det vil de gjøre en gang. Vi som hedningfolk kjente ikke til noe av dette – før vi møtte det i Skriften.

.

Her er lærdom å hente. Og mange andre steder. Bruk litt tid på profetiene, og du blir oppbygget i din høyhellige tro. Judas v. 12. Vårt håp og trøst ligger i Messias.

.

2. Guds dom.

En annen linje i vår Bibel er at Gud alltid dømmer synden. Det har han vist både ved sitt eget folk, Israel, og ved de hedningfolk som bodde omkring Israels land. Alle som går mot Guds ord og vilje, vil bli møtt med Guds vrede og dom. Gud er langmodig slik at han venter, ja i mange tusen år. Til slutt vil dagen komme da alle må møte opp ved den hvite trone og ta imot Guds dom. Da kan ingen lenger rømme fra Gud.

.

Det er en nyttig lærdom. Vi ser dommen under Israels vandring og utgangen av Egypt. Egypt trosset Gud bud, og møtte sin undergang i Rødehavet. 2. Mos. 14,22ff. Gud straffet de ulydige når det var nødvendig. I profetene ser vi flere steder at de bruker korte og lange avsnitt til å tale om hedningfolk og den dom de skal møte. Et eksempel er Esekiel. Han taler først om dom over Juda (Sør-riket), og deretter om Guds dom over flere nabofolk som Ammon og Moab og Edom og Filisterne, kap. 25. Deretter og Tyrus og Egypt, kap. 26-32.

.

Alle folk som fornekter Gud og hans Sønn – også Norge – må belage seg på en lignende dommedag som får av en mye alvorligere utgang: den evige fortapelse.

.

3. Trøst.

Den store trøsten for Guds folk er at han vil berge oss gjennom alt som kommer til å skje. Vi skal ikke gå fortapt, fordi Jesus tok den dommen på seg. Redningen ligger i å søke sin tilflukt til Jesus. Der er nåde å få for alle syndere og alle slags synder. Troen er å ta imot denne frelse som Jesus kjøpte oss på korset.

.

Gjennom hele livet behøver vi trøst og hjelp i mange situasjoner i livet. Da kan vi hente trøst fra GT som viser oss hvordan Gud støttet og hjalp sitt folk gjennom alle ting. Og tar vi NT til hjelp, ser vi at Gud der alles ”Trøstens Gud”. 2. Kor. 1, 3. Navnet hans er All trøsts Gud. Og vi kan gå til ham som vår gode Far, som Jesus lærte oss så tydelig.

.

4. Håp.

På grunnlag av dette har vi et sterkt håp, for vi har en god Gud som er på vår side. Håpet gjelder hele vårt liv i alt det vi møter her, og det strekker seg gjennom hele evigheten. Ingen er så trygg i fare i tid og evighet som den troende. For vi har et virkelig håp om evig liv, Tit. 1,2. Og det er et levende håp som ikke bare er teori, men sannhet. 1. Pet. 1, 3.

.

Det er i Skriftene vi lærer alt dette. Og bare der.

.